Skip to Content (Press Enter)
Teksti suurus
Reavahe
Kontrast
normal contrast icon
high contrast icon

Must taust kollase tekstiga

Tagasiside
...

Euroopa algab siin

Üks päev Narvas - 15000 sammu! Ajaloolase Katri Raigi marsruut

Kutsume teid jalutuskäigule Narvas, vähemalt 15 000 sammu garanteeritud. Alustame ja lõpetame Peetri platsil.

 

Liigu Peetri platsilt Raekoja platsile, kus ootamas uus linnaväljak ja renoveeritud raekoda. Vapustav vaatepilt! Jälgi Rüütli tänava joont ja kõnni ülemisel promenaadil. Esimene foto tuleb teha purskkaevu juures, mille sarnane eelkäija on pärit 19. sajandi keskpaigast. Just siin on tehtud enamus Narva perefotodest. Järgmine foto kahe linnuse vaatel. Otse sealt, linnapea Hahni trepist alla.

 

Kõnni põhjapoole ja vaata, kuidas läheb sadamas. Kõnni tagasi, imetele kahe linnuse vaadet ja mine Joaoru puhkealale (Lipovkale), sinna on sel aastal rajatud promenaadi pikendus. Tõuse 5-kroonise vaatele. Mäletate, ühel poolel oli Paul Keres ja teisel kaks linnust. Just see vaade! Uudistamist ootavad Eesti suurimad kirikud, Aleksandri kirik ja Issanda Ülestõusmise kirik.

 

Olete läbi käinud juba vähemalt 6 000 saamu ja nüüd on aeg lõunasöögiks. Soovitame kohvikut “Alex cafe” kunagises salajase sõjatehase “Baltijets” hoones.

 

Õhtupoolikul soovitame minna üle Puškini ja Joala tänava vahelise jalakäijate silla Kreenholmi. Kas te teate, et üks esimesi kui mitte kõige esimene keskküttega elumaja Eestis asus just Kreenholmis? Ja et Narva haiglas oli juba aastal 1913 lift?  Või et Kreenholmi asutaja parun von Knoop on Euroopa Komisjoni esinaise esiisa? Saate teada rohkem Joala temaatilise tuuri käigus. Suvel otsige sildid QR-koodidega.

 

Joala tänava lõpus on teil kaks võimalust. Kas minna edasi Kulgu sadamasse ja imetleda Narva veehoidla vaateid tuhamägedele ja Narva Veneetsiale või pöörata tagasi Narva, ikka üle jalakäijate silla. Olid ju veel veidi üle 100 aasta tagasi Narva ja Kreenholm eraldi linnad.

 

Kulgul olete läbi käinud vähemalt 10 000 saamu. Palju õnne! Võite endale tellida järgi takso.

 

Kui pöördute otse Kreenholmist linna tagasi, näitab teie nutiseade u 15 000 sammu.

 

Narva tasub tulla!

Katri Raik     

Viimati uuendatud: 14.02.2024

view all photos(12)
by Sven Zacek